Запуск електронного рецепту


У зв’язку із запуском погашення електронного рецепту (ЕР) було прийнято рішення написати документ, який роз’яснить, як саме відбувається погашення ЕР.

Відповідно до наказу МОЗ № 360, рецепт може бути погашено в будь якій аптеці України, що приймає участь у програмі «Доступні ліки».

Необхідні умови:
1) Заклад типу “Аптека” зареєстровано в системі.
2) Користувач типу “Фармацевт” зареєстрований у системі.

Опис процесу:
1) Провізор чи фармацевт вводить номер рецепту (16-значний код, що приходить на номер телефону пацієнта) – отримує інформацію про рецепт.

Для “активних” рецептів будуть відображені усі деталі рецепту.

Для “погашених”, “відстрочених” або “прострочених” рецептів — лише поточний стан без деталей.

Деталі активного рецепту:
Номер рецепту, дата виписки рецепту;
Інформація про заклад (Назва, код ЄДРПОУ);
Інформація про лікаря (ПІБ, посада);
Тип та номер МНН (медична непатентована назва);
Дозування, форма прийому та кількість;
Інформація про пацієнта (ПІБ та вік пацієнта).

2) Згідно з назначеними МНН фармацевт пропонує пацієнту можливі варіанти ліків та їх вартість.

3) Після обрання пацієнтом ліків, фармацевт просить пацієнта назвати код авторизації з смс, що приходить пацієнту на телефон разом із номером рецепту. Або слово-пароль з декларації для пацієнтів, які не мають мобільного телефону.

4) Після правильно введеного коду авторизації, фармацевт обирає для кожного рецепту (МНН) обрані лікарські засоби. Автоматично додається до рецепту тип, дозування, вартість, ціна та розмір доплати у гривнях (див Реєстр лікарських засобів, що підлягають відшкодуванню). Інформація фіксується щодо рецепту у системі eHealth. На цьому етапі фармацевт вказує номер чеку (поле «Чек»), що був проведений через касу у відповідному полі (опціонально) та сума (поле «Сума чеку»), яку сплатив пацієнт у відповідному полі. Після цього фармацевт накладає кваліфікований електронний підпис, що підтверджує погашення ЕР.

5) Після завершення продажу рецепт позначається як “використаний” (час та дата реалізації рецепту).

6) Фармацевт видає ліки пацієнту.

Важливо:
1) Для погашення рецепту працівник аптечного закладу має отримати від пацієнта 16 значний код рецепта, 4-значний код авторизації на погашення рецепта, документи, що ідентифікують особу пацієнта.

2) Після введення 4-значного коду авторизації рецепт блокується на певний проміжок часу (10 хвилин). Якщо протягом 10 хвилин фармацевт не встигне погасити рецепт (підтвердити погашення шляхом накладення КЕП), заявка на погашення ЕР буде прострочена, потрібно буде повторно створити заявку на погашення ЕР, код авторизації залишається тим самим.

3) Фармацевт має накладати КЕП працівника юридичної особи.