Інтеграція Здоров’я Нації з фіскальним касовим реєстратором


Робота з фіскальним касовим реєстратором.

1. Установкою КР займаються фахівці Зубної Феї (самим встановлювати КР та налаштовувати його не можна).

2. У проектах без впровадження КР не встановлюється.
Після установки КР потрібно назвати всіх користувачів (рег), що працюватимуть як касир для надання їм прав друкувати чеки.

3. Після надання прав касирам необхідно завантажити прас клініки у базу КР. Для цього заходимо у Довідники -> Прайс-лист і натискаємо на кнопку «Оновити базу КР». Чекаємо, поки закінчиться завантаження позицій прайс-листа у базу КР (має з’явитись повідомлення Успішно внесено ххх з ххх товарів). Важливо до початку роботи з КР (реєстрації касира на початку дня та друку 0 чека) внести усі позиції прайса у базу КР. У разі зміни ціни на одну з позицій прайса потрібно повторно оновлювати базу КР (це можливо зробити, коли касир не зареєстрований).

 

 

Інколи з’являється повідомлення про помилку завантаження, бібліотеки не знайдено. Це означає, що встановлений додаток Зубної Феї з установчого файлу з розширенням .air, а не .exe. Рішення: видалити ЗФ через програми і компоненти і встановити ToothFairy.ехе.

4. Тепер можна реєструвати касира у ЗФ і починати роботу з КР. Для цього з комп’ютера, до якого підключений КР заходимо у ЗФ під обліковим записом адміністратора клініки (рег). Для реєстрації касира заходимо у меню Адміністратор -> Каса -> РКО. Натискаємо на «Зареєструвати касира». Після цього напис на кнопці має змінитись на «Касир зареєстрований». Тепер потрібно натиснути видрукувати нульовий чек, натискаємо «Друк 0 чеку».

 

 

Також пройдемося по кнопках і опціях, що є у закладці РКО. «Застосовувати знижку у КР» — для врахування знижок потрібно поставити цю галочку.

«Друкувати чек у 2х примірниках» — якщо потрібно друкувати чек у 2х примірниках, ставимо цю галочку, якщо достатньо одного чеку – галочку треба зняти.

«Автоматична сума до оплати за рахунком» — для того, щоб сума, яку має сплатити пацієнт підтягувалась автоматично, ставимо цю галочку. Якщо вона вимкнена, то суму, яку сплачує пацієнт потрібно вносити вручну.

«Внести гроші» — для внесення розмінної монети (готівка для того, щоб давати решту) натискаємо «Внести гроші», вказуємо суму розмінної монети, наприклад, 500 грн, у полі тип операції вказуємо «службове внесення», проводимо (натискаємо виконати). Після того, як чек про внесення розмінної монети надруковано, можна побачити, що баланс КР збільшився на суму внесеної розмінної монети.

 

 

«Скасування чеку» — інколи трапляється ситуація, що під час друку чеку стався збій (застряг папір, закінчився папір, товар не знайдений у базі КР). У такому випадку заходимо у закладку РКО і натискаємо «Скасування чеку». Чек, під час друку якого стався збій буде анульовано, можна далі проводити рахунки. У випадку, якщо помилка сталася через те, що товар не знайдений у базі КР, потрібно буде зробити оновлення бази КР, але це можна зробити після того, як буде закінчена зміна касира.

«Відправити в ДФС» — надсилає звіт у ДФС.

«Друк Х-звіту» — друк проміжного звіту, який показує баланс по касі.

«Друк Z-звіту» — звіт, що друкується в кінці зміни касира.

 

 

Як бачимо статус чека «відкритий для продажу». Після скасування статус зміниться на закритий.

 

 

5. Після того, як нульовий чек було надруковано, можна проводити платежі у Адміністратор -> Каса -> Рахунки. Натискаємо «Створити рахунок». Вказуємо тип оплати (готівковий/безготівковий), якщо сума платежу підтягується автоматично, натискаємо «ОК», якщо ні, то вносимо її вручну.

6. Після натискання «ОК» з’явиться вікно для друку чека через КР. Для друку чека натискаємо «Друкувати», для скасування друку натискаємо «Скасування друку». У першому випадку буде надрукований чек з переліком послуг, що були надані пацієнту, у другому – чек не друкується, але буде створений внутрішній документ Зубної Феї.

 

 

Якщо потрібно перепровести рахунок, по якому було скасовано друк чеку, знаходимо внутрішній документ ЗФ і натискаємо на червоний хрестик. Вказуємо пароль на видалення рахунку (пароль на видалення знає керівник клініки), вказуємо чи потрібно видалити гроші, що були проведені при створенні внутрішнього документа ЗФ. Після цього рахунок знову доступний для проведення у статусі «Новий».

 

7. Є можливість проводити платежі, що пов’язані з діяльністю підприємства, такі як купівля води, сплата за інтернет і т.і. Для цього заходимо у Адміністратор – Каса – Каса і там натискаємо на інкасацію. У віконці, що з’явилося вказуємо тип оплати, обираємо групу балансу (додаються у модулі керівника – Групи балансу), додаємо інформацію про платіж і вказуємо суму. Ставимо галочку провести через РКО, натискаємо «ОК», баланс КР зміниться на суму оплати.

 

 

8. В кінці робочої зміни є можливість зняти розмінну монету. Наприклад, зранку робили службове внесення на суму 500 грн. В кінці зміни робимо службову видачу у розмірі 500 грн, для цього у закладці РКО натискаємо на «внести гроші» і вказуємо -500 (мінус 500) грн. Натискаємо «виконати»(якщо баланс РКО по готівці менший за 500 грн, отримаємо помилку, оскільки у РКО недостатня кількість готівки).

 

 

9. Також робиться інкасація готівки, для цього у Каса – Каса натискаємо «Інкасація», обираємо групу балансу «Службова видача» і проводимо суму, що є в касі за готівкою. Ця готівка має зберігатись у сейфі або здаватись у банк.

10. Друкуємо Z-звіт, який обнуляє баланс РКО. Після друку цього звіту зміна касира завершена. У разі необхідності після цього можна оновити базу КР (якщо відбулись зміни у вартості послуг клініки і вони не були раніше внесені у базу КР).

 

 

11. Важливо: зміна касира не має перевищувати 23 години. У разі, якщо зникло світло, можна видрукувати Z-звіт наступного ранку, але доведеться писати пояснювальну у ДФС, чому так сталося. У разі, якщо Z-звіт не друкувався протягом 72 годин, КР буде заблокований, розблокування можна зробити тільки через ДФС. Ще один важливий момент, якщо нульовий чек не друкувався протягом 3 діб (зміна касира не розпочиналася), то через 3 доби також відбудеться блокування КР. Для того, щоб такого не сталося, потрібно роздрукувати нульовий чек (розпочати зміну касира) і видрукувати Z-звіт з нулем.