Віднедавна в МІС nHealth стала доступна можливість скасування недійсного електронного рецепта фармацевтом.


Віднедавна в МІС nHealth стала доступна можливість скасування недійсного електронного рецепта фармацевтом.

Фармацевт має право скасувати електронний рецепт лише у випадку, якщо він є недійсним

Коли е-рецепт є недійсним?

1. виписаний з порушенням вимог Правил виписування рецептів на лікарські засоби

2. містить несумісні лікарські засоби та/або помилки, зокрема в дозі лікарського засобу, та/або строк дії якого закінчився.

Під час скасування е-рецепту фармацевт повинен вказати підстави для визнання рецепту недійсним та повідомити пацієнта про необхідність повторно звернутися до лікаря задля призначення необхідного лікарського засобу та виписки нового рецепта.

Функція скасування рецепта можлива для всіх програм — як за власні кошти пацієнта, так і в межах програм реімбурсації.

Якщо пацієнт з тих чи інших причин вважає, що у рецепті допущено помилку (до прикладу, вказаний не той лікарський засіб, джерело фінансування тощо) — це не є підставою для скасування рецепта фармацевтом.

Що ж робити?

У такому випадку фармацевт має роз’яснити пацієнту, що в інформаційній довідці (у разі її наявності у пацієнта) пацієнт може переглянути всю інформацію про рецепт та/або пересвідчитися у призначенні лікаря шляхом повторного звернення до лікаря.

Важливо:

Виключно лікар визначає доцільність та необхідність призначення того чи іншого лікарського засобу при лікуванні пацієнта, керуючись відповідними алгоритмами, протоколами лікування, дослідженнями тощо.